Trăim într-o lume în care imaginea contează enorm. Nu te poți îmbrăca oricum, nu poți cumpăra orice și nu te poți prezenta la întâmplare. La birou, la shopping, în parc sau la evenimente, ținutele transmit multe despre personalitatea noastră, despre felul în care ne îngrijim, despre cât de mult suntem ancorați în realitate.
Deși fiecare tinde să-și definească propriul stil vestimentar, sunt anumite ocazii care impun un dress code specific. De regulă, vorbim aici despre evenimente – atât cele care se organizează în lumea de business, cât și evenimentele personale. Ce înseamnă mai exact acest termen? Care sunt principalele tipuri de dress code și cum poți crea o ținută adecvată? Află tot ce trebuie să știi despre fashion din acest articol.
Ce înseamnă dress code?
Dress code înseamnă cod vestimentar și reprezintă un set de reguli bine stabilite de către cei pricepuți în domeniu. Aceste reguli ne învață ce îmbrăcăminte ar trebui purtată într-un anumit context. Conceptul este folosit mai mult în scoli, în instituții și corporații, la evenimente sau în alte circumstanțe care necesită o serie de limite în ceea ce privește ținuta.
Pe lângă tipul de haine pe care ar trebui să le porți într-un anumit context, acest dress code se poate referi inclusiv la culorile acceptate, la dimensiunile rochiilor sau fustelor, la permisiunea de a purta accesorii, tocuri sau alte elemente de design. Dacă ai o viață socială activă, înseamnă că ai simțit pe propria piele. Nu e suficient să ai o singură pereche de pantofi damă, ci va trebui să-ți creezi o garderobă complexă, care să îți ofere posibilitatea de a te adapta cu ușurință cerințelor vestimentare.

Tipuri de dress code
Ai primit o invitație la eveniment, ai citit-o în grabă la pauza de cafea și ți-ai pregătit rapid o ținută, pornind de la perechea preferată de sandale damă. Ooops, se pare că trebuia să mai arunci o privire înainte de a scoate fierul de călcat din priză! Dacă un eveniment, locul de muncă sau o altă ieșire importantă îți impune un dress code, ar fi indicat să te încadrezi în standardele precizate. Așa dai dovadă de respect și apreciere. În plus, respectând codul vestimentar, vei participa la crearea atmosferei. Pentru evenimentele tematice, de exemplu, ținuta înseamnă mult pentru a crea imaginea de ansamblu. Același lucru se întâmplă și în marile corporații. Nu te poți prezenta la birou cu hainele pe care le porți și la sală, oricât de confortabile ar fi. Descoperă mai jos care sunt principalele tipuri de dress code! De unele te vei îndrăgosti iremediabil.
Dress code black tie
Este cel mai popular tip de dress code, impus la majoritatea evenimentelor care au loc seara. Ne referim aici la baluri și petreceri, premiere etc. Femeile pot purta rochii elegante, lungi sau midi, din materiale prețioase, pantofi cu toc și accesorii strălucitoare. E ușor să creezi un dress code black tie pentru femei. De ce? Pentru că oferta este una diversificată. Ai de unde alege o rochie care să se potrivească perfect cu proporțiile tale. Bărbații, în schimb, ar trebui să se limiteze la un costum de tip smoking negru sau bleumarin, cămașă albă și papion.
Dress code white tie
White tie este mult mai formal decât black tie, un cod vestimentar pe care îl întâlnim doar în cazul ceremoniilor sau evenimentelor cu caracter oficial. Rochiile elegante și lungi, pantofii simpli cu toc, bijuteriile statement și poșetele simple, de mici dimensiuni, sunt cele mai recomandate aici. În privința bărbaților, aceștia au o singură opțiune – fracul de culoare neagră, completat de o cămașă albă, pantaloni negri, clasici și pantofi simpli.
Cocktail dress code
Ce înseamnă dress code cocktail pentru femei? Rochii midi din mătase, fuste de dimensiuni medii, bluze elegante sau cămăși, pantofi stiletto ori sandale metalice cu toc. Deși acest dress code este mult mai permisiv comparativ cu primele două, nu poți purta decolteuri adânci și nici accesorii în exces. Cocktail dress cod se referă, în continuare, la eleganță și la menținerea unui echilibru.
Dress code business
Dress code business sau formal dress code este cel mai cunoscut cod vestimentar, chiar dacă nu conștientizăm acest lucru. Este ținuta pe care o porți zilnic la birou sau la întâlnirile de afaceri, iar aici ne referim la o rochie neagră de dimensiuni potrivite și la sacoul cambrat, la fustele de dimensiuni potrivite, la cămăși, la pantalonii office și pantofi cu toc mediu sau mic. Atenție, dress code business presupune să alegi doar nuanțe neutre, deci rozul și celelalte nuanțe vesele ar trebui purtate în alte contexte.
Dress code smart casual
Stilul smart casual mizează pe simplitate și minimalism, pe culori neutre, combinate uneori cu nuanțele pastelate. Hainele trebuie să fie croite în așa fel încât să-ți urmărească atent forma corpului. Pentru dress code smart casual se recomandă rochii, fuste și tricouri fără imprimeuri, pantofi cu toc, chiar și pantofi cu talpă, joasă, sandale, ghete sau cizme. De ce este stilul smart casual potrivit pentru aproape oricine? Pentru că îmbină regulile clare cu libertatea de a experimenta, de a fi tu și de a-ți pune amprenta asupra propriilor ținute.
Dress code casual chic
E puțin probabil, dar nu imposibil, să primești o invitație la un eveniment care impune un dress code casual chic. De ce nu e imposibil? Pentru că evenimentele personale au devenit în ultima vreme tot mai relaxate. De pildă, un dress code casual se referă la acele ținute lejere, dar bine studiate, de final de săptămână. Includem aici rochiile vaporoase de vară, fustele și bluzele din in, sandalele cu toc, platformă sau cu talpă joasă, blugii și cămășile oversized, eșarfele, pălăriile și ochelarii de soare.
Prin urmare, dress code înseamnă cod vestimentar și se referă la felul în care trebuie să te îmbraci într-un anumit context. Dacă evenimentele moderne includ secțiune de dress code pe invitație, în alte împrejurări va trebui să faci un research pe cont propriu. E important să te interesezi puțin, să faci cercetări și să te încadrezi în peisaj. Nu trebuie să fie o corvoadă, ci o oportunitate de a alege ținuta potrivită mult mai ușor.
Lasă un răspuns